Službeni blog vinkovačke punk skupine
Pogreb X
Blog
srijeda, ožujak 2, 2011
PRENOSIMO IZ STRANOG TISKA (KULTURNOG)

Razgovor s osnivačem kultnoga vinkovačkoga benda Pogreb X povodom Marinfesta, humanitarnoga koncerta koji se treću godinu vremenski smješta između Božića i Nove godine, a suorganizira ga Udruga invalidnih osoba Bubamara
VLADIMIR ADOLF SOLDO
PUNK VINKOVAČKI JARANI
SNJEŽANA KLARIĆ
— U vremenu kad su tekstovi nastali morao si se negdje svrstati; hipici, šminkeri, punkeri, rockeri... a meni je punk bio način života. Nije to bio bunt, otpor. Nismo mi bili protiv socijalizma, protiv sustava, nama je bilo dobro, vlast nas nije maltretirala...  —

Krajem sedamdesetih (1978.), jedan od pionira punka u ex-YU državi, Vladimir Adolf Soldo osnovao je u Vinkovcima bend Pogreb X. Trideset i dvije godine kasnije svojim nastupom na humanitarnom koncertu Marin-fest izazvali su gnušanje i osudu vinkovačke "javnosti", šutnju novinara i obezličenje od strane fotografa koji su se dogovorili da fotografije s koncerta ne objavljuju. Čime je to Pogreb X uznemirio vinkovačku varoš koja je početkom osamdesetih svjedočila Satanovim hard blood shock seansama i koja je iznjedrila beskompromisnu rock ikonu Gorana Bareta te o događajima s koncerta, o osnutku benda i vremenu kraja sedamdesetih i osamdesetih u Jugoslaviji, o današnjoj margini u Hrvatskoj pričao nam je Adolf, frontmen benda Pogreb X.

DUNDARA, ADAPTERI I ORGANI (VLASTI)

Na humanitarnom koncertu koji se treću godinu vremenski smješta između Božića i Nove godine, a suorganizira ga Udruga invalidnih osoba Bubamara, pridružio vam se riječki performer Davor Dundara. Možeš li nam reći kako je započela vaša suradnja, koje su dodirne točke vašeg i njegovog rada koje su omogućile tu scensku simbiozu?
- Davorov rad sam upoznao preko Facebooka, veoma mi se svidio, posebno ono što je radio s bendom Adapteri, glazbenim sastavom s kojim nije održavao probe nego bi na svirkama zadali temu i zatim improvizirali. Nedavno nam je Davor organizirao i koncert u Rijeci. Nastupili smo na RiRock festivalu, najstarijem takvom festivalu u Hrvatskoj, bili smo gosti večeri, a Davor je nastupio s nama. On je to predložio, mi nismo imali ništa protiv, otprilike smo znali što radi. Tada je uz pjesmu Organi, koja zapravo govori o organima vlasti, vadio svježe iznutrice koje je prije nastupa omotao oko tijela, a zatim ih bacao u publiku. Za nastup u Vinkovcima imao je također potpunu slobodu, kao i mi.
Vraća li Davorov nastup šokantnu sceničnost kakvu ste imali 80-ih u vrijeme dok je pjevač bio Ivica Čuljak-Kečer ?
- Nije nam to bila namjera, ali volimo spektakle. Moglo bi se reći da je Dundara pridonio atmosferi koja već postoji u našim tekstovima; mi pjevamo o ekscesima, o ružnoći, o incestima... Naše pjesme nose naslove Trpi kurvo, Bagra, Održi sise itd.

BLIZU ILI UZ SAMO GROBLJE

Prije nego što krenemo u razgovor o repertoaru koji izvodite, bilo bi dobro da nam kažeš nešto o vremenu kad je bend nastao, ako se sjećaš? Koji su to ljudi bili, kakva je tada bila društvena klima?
- Mislim da je to bilo 1778. godina (smijeh), tj. 1978. Ja sam se tad školovao u Zagrebu, slušao sjajne punk bendove iz Rijeke, Pule, Slovenije, Novog Sada koji su nastupali po zagrebačkim klubovima i nosio u Vinkovce svojim jaranima to što sam čuo pa se nekako izrodila ta želja da i mi zasviramo. Bend smo osnovali pokojni Pankili, pokojni Šipek i ja, a kako smo svi živjeli blizu ili uz samo groblje, tako je došlo i do imena benda. Pokojni Doktor Pankili je dao bendu ime, a dao je ime i Majkama, on je imao taj talent. Pogreb zbog groblja, a X zbog nebrojenih nepoznatih koje smo oš-neš ispraćali, ali tu je i asocijacija na Generation X. Prve pjesme bile su obrade Sex Pistolsa, Death Boysa, ali ubrzo su nastale i naše stvari. Prva naša pjesama je Bagra, tekst i glazbu sam napisao ja, zatim je nastala Trpi kurvo, zatim Bogata djeca itd. Imali smo sedam, osam pjesama kada je '79. u bend stigao pokojni Ivica.

KEČER

Možeš li nam reći nešto više o tom susretu?
- Pa... Ivica je bio dečkić iz Cerića koji je nosio sakoić, smiješni, socijalistički, i slušao Radio Šabac; dolazio je u Omladinski dom gdje smo mi svirali i uvijek bi napravio neki belaj. Bio nam je zanimljiv pa smo ga odlučili vrbovati za pjevača, ali on uopće nije imao ritma, nikakvog sluha. Jedan dan smo Šipek i ja sjeli u Ladu i odvezli se do Cerića, pronašli Ivicu i pitali ga bi li nam bio pjevač. On je bio van sebe od sreće. Tada još nije znao, ali bio je rođeni punker! On je preuzeo na sebe pisanje tekstove, to je zaista znao, a glazbu smo radili najviše ja i gitaristi koje smo imali na desetine. Najduže je s nama svirao Zvonimir Štimac, koji je i sad u bendu. Sjećam se, recimo, Gitarijade u Ivankovu '79. Jedan od prvih nastupa, počinjemo svirati, ja sam otpjevao prvi stih pjesme Bagra: "Koji vam je kurac došao sada"... kad tišina. Organizator je isključio ozvučenje i potjerali su nas sa stagea. To nam se često događalo u početku, ne samo u našem kraju, već i u Zagrebu.
Milicija bi nas dočekala na stanici i ispratila na sljedeći šinobus. Početkom osamdesetih stvari su postale nešto slobodnije pa smo bez problema nastupali, mada je Ivica s vremenom imao sve žešće nastupe.

LEPI MARIO I VERA MATOVIĆ

Je li Ivica Čuljak-Kečer unio u glazbu i pjevanje uz folk ritmove, zapravo način pjevanja vrlo blizak narodnom melosu?
- Mogu ispričati kako je nastala pjesma Lepi Mario. To je odvratni narodnjak koji pjeva neka Vera Matović, može se pogledati na YouTube-u. Jedan dan dolazi Kečer na probu i kaže da bismo mogli prepjevati taj narodnjak u punk verziji, a ja se zgrozio. Velim mu da ne dolazi u obzir! Može jedino ako će pjesma ići: "Grickao si klitoris, lepi Mario, dobio si sifilis, lepi Mario", a on se oduševio pa nadodao stihove: "puno sperme rukometno igralište, moja guzica bogato nalazište", a što opet ima veze s njegovim osobnim iskustvom jer on je tamo odvodio lepe dečkiće na felacio ili već štogod drugo.
Vaši su tekstovi prepuni nasilja, govorite o incestima, agresiji u obitelji, društvu, raznim individualnim i društvenim anomalijama, destrukciji i raspadanju. Jesu li to društveno kritične, politične pjesme, je li Pogreb X imao takvih ambicija?
- U vremenu kad su tekstovi nastali morao si se negdje svrstati; hipici, šminkeri, punkeri, rockeri... a meni je punk bio način života. Nije to bio bunt, otpor, bilo što takvog. Nismo mi bili protiv socijalizma, protiv sustava; nama je bilo dobro, vlast nas nije maltretirala. .. Bili smo zaigrani, kupovali smo odjeću u Trstu, izgledali ludo, živjeli smo onako kako smo htjeli. Samo nam se sviđao eksces, intrigiralo nas je ružno, prostačko, ludo, pučko... Možda je tadašnjim političkim akterima odgovaralo da budemo apolitični pa su nas jednostavno pustili da se igramo životom.

MARINFEST

Kada se dogodio taj raspad benda i što je tome bio uzrok?
- Zadnji koncert imali smo '81. godine u Omladinskom centru. Ja sam ostao nakon koncerta srediti financije dok je Kečer otišao s ekipom do hotela Slavonija da se malo zabave  na koncertu Meri Cetinić. Ponio je i nož kojim smo netom prije rezali kulen. Tamo se dogodio taj eksces, ubio je čovjeka. Nakon toga osuđen je na dvanaest godina robije, ali je nakon liječničkog pregleda ustanovljeno da je psihički bolestan pa je premješten u Popovaču. Nakon toga nije nas više bilo. Održali smo još nekoliko koncerata kad je počeo dolaziti na vikende, ali to je otišlo potpuno u destrukciju.
Kada ste se ponovo okupili i što vas je potaklo na to?
- Ponovo smo se okupili na Avetima prošlosti 2006., koncertu na kojem su se okupili svi stari VeKa bendovi. Uslijedili su pozivi iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Novog Sada, Ljubljane pa nismo odoljeli iskušenju. Vidio sam da još uvijek, nakon toliko godina, neki novi klinci znaju te pjesme napamet.
Na kraju, da se vratimo koncertu na prošlogodišnjem Marinfestu. Što ti se čini da je toliko sablaznilo tvoje sugrađane?
- Radilo se o odvratno odvratnom punk spektaklu. I da se u zrelim godinama napokon s nečijim mišljenjem i složim, ono što mislim može se pročitati na blogu isprepadani.bloger Ranka Stažića, u tekstu "Glava prave krave". Ranko je to lijepo napisao, pismenije nego što bih ja znao, a čini mi se da je pogodio bit onoga što smo htjeli izraziti. Nadam se i uspjeli jer je bila masa zgroženih, najviše onih koji na koncertu nisu niti bili.

ANARHO SCENA zarez, XIII/303,17. veljače 2011.

pogrebx @ 23:42 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 24, 2011

POGREB X

&

DAVOR DU N DARA

feat VLADO ZAGORAC

26.12.2010.

 I  UMRTVO

fotografije: Davor Mrkela, Nevio Smajić


KONCERT PERFORMANS


KONCERT PERFORMANS


I  UŽIVO

video: Foto štimac Junior


 pogrebx @ 14:33 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 31, 2010
Glas Slavonije je jedna od rijetkih tiskovina koje su popratile nastup Pogreb X-a na Rock Marinfestu 2010.

LINK

Svi ostali...

'Ko vas Jebe!

Namjerno s malim 'v' i velikim 'J'.

pogrebx @ 20:38 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.